Öppetider 07:00-16:00 

Lunch 11:00-12:00 


* Provlämning provlåda Nynäsvägen 299, 06:00-18:00 Mån-Fre. Labbet stänger kl 16:00 - Enbart inlämning efter det har stängt.

NCC kan få betala sanktionsavgiften på fyra hundra tusen – efter asbestlarmet på USÖ

Händelserna utspelade sig 2 och 3 maj på USÖ i Örebro. Byggarbetare sågade då i en eternitskiva utan någon som helst skyddsutrustning. Skivan var dold bakom en spånskiva och visade sig innehålla asbest.

Ett stort antal personer kan ha kommit i kontakt med det cancerframkallande materialet, enligt arbetsmiljöansvariga på fackförbundet Byggnads. Både privatpersoner och sjukhusets personal kan ha blivit exponerade för asbest, utöver de byggarbetare som arbetade med själva rivningen.

NCC genomförde en rad olika åtgärder efter att ha larmats. Bland annat fick en specialfirma kliva in för att utföra vissa arbeten.

Men Arbetsmiljöverket har utrett händelsen och nu beslutat om en så kallad sanktionsavgift mot NCC. NCC är det företag som byggarbetarna som kan ha utsatts för asbest är anställd hos.

“Ni har den 2 och 3 maj 2019 på byggarbetsplats Universitetssjukhuset Örebro låtit riva material som innehöll mer än 1 viktprocent asbest utan tillstånd från Arbetsmiljöverket”, skriver myndigheten i sitt beslut.

Avgiften är bestämd till 400 000 kronor.

“Arbetsmiljöverket finner inte skäl att sätta ned avgiften”, står det i beslutet.

NCC har till den 3 juli på sig att invända mot sanktionsavgiften och skrivelsen.